7 причинвчити фізику

 


«Фізика нам в школі не знадобиться», - впевнені чимало школярів. Вони міркують так:

«Фізиками ми бути все одно не збираємося. Навіщо забивати голову заплутаними формулами і законами? Яке нам діло до відкриттів Архімеда, Ейнштейна або Ньютона?»

Що ж, спробуємо прояснити важливість вивчення даної дисципліни й наведемо головні причини взяти в руки підручник з фізики

🌏 Щоб розуміти устрій світу

Фізика - наука про природу та про властивості навколишнього світу. Хочемо знати, чому гримить грім, ставки замерзають раніше річок або блискавка б'є знизу вгору - вчимо багатогранну фізику. Вона з наукової точки зору пояснює «картину світу».

🧍‍♀️Щоб розуміти, що з нами відбувається

Ми спимо, рухаємося, розмовляємо, плаваємо - здійснюємо дії або знаходимося в стані спокою знову ж завдяки певним фізичним законам. Чому ми не падаємо, коли земля з колосальною швидкістю обертається навколо своєї осі та Сонця, або чому нас не травмує сильний тиск повітря. На ці питання знову відповідає фізика.

🙌 Щоб піклуватися про власну безпеку

Завдяки улюбленої науці Ньютона та Паскаля, ми розуміємо, що небезпечно торкатися до оголених проводів або купатися в грозу. До речі, ідею про вплив фізики на безпеку людства активно підтримує сучасний кінематограф. У черговому псевдонауковому блокбастері популярно розповідається, які знання допомагають нам вижити в екстремальній ситуації.

🌭Щоб вирішувати побутові питання

Які лампочки краще купити в магазині? Чи не небезпечна їжа, розігріта в мікрохвильовій печі? Як швидше зварити картоплю? На ці та багато інших життєві питання знову відповідає фізика. Її дослідження пояснюють, що в побуті краще користуватися енергозберігаючими лампами, що їжа в якісній мікрохвильовці абсолютно нешкідлива, а картопля швидко приготується, якщо при варінні додати в каструлю трохи вершкового масла.

🧠 Щоб розвивати логіку

Також фізика дисциплінує мозок та вчить мислити логічно. Хочемо навчитися міркувати, «прокладати містки» - вчимо ампери, джоулі, паскалі, оскільки фізика - наука незмінна. Вона не терпить компромісів, чітко пояснює будь-які події та явища та допомагає краще опанувати інші академічні науки, перш за все, біологію, хімію, і, звичайно, математику.

📱Щоб користуватися сучасними технологіями

Неймовірні відкриття людства, такі як і споруда нового колайдера або орбітального телескопа, ставлять складні інженерні завдання найвищого рівня. Їх рішення розвивають передові технології, результатами яких ми, гуманітарії, з радістю користуємося. Наш спосіб життя немислимий без сучасних автомобілів, багатоядерних процесорів, соціальних мереж, в основі яких завжди лежать прості фізичні явища зі шкільного курсу.

🙋🏻‍♀️ Щоб бути цікавим співрозмовником

Оточення з повагою подивляться на людину, яка не робить круглі очі при згадці про нейтронних зірок або про відкриття бозона Хіггса. Звичайно, не обов'язково завжди «мудрувати», вдаватися в наукові «нетрі», але підняти свій авторитет в суспільстві за допомогою широти пізнань в області фізики, в тому числі, іноді можна. Багатьох людей поважають саме за знання.

Коментарі